Żywienie
NUMER 1 to WODA
Co wiemy o wodzie?
Ile jej potrzebujesz? To zależy od wieku:
- od 1 do 3 roku życia 5 szklanek dziennie,
- od 4 do 9 roku życia 7 szklanek dziennie,
- chłopcy od 10 do 18 roku życia 8 -10 szklanek dziennie,
- dziewczęta od 10 do 18 roku życia 8 szklanek dziennie,
- mężczyźni 10 szklanek dziennie,
- kobiety 8 szklanek dziennie,
- kobiety ciężarne 9 szklanek dziennie,
- kobiety karmiące 11 szklanek dziennie,
Jak się nawadniać?
Jaką wodę najlepiej pić? Oczywiście mineralną, lekkie napary ziołowe i herbaty, wodę smakową przygotowaną w domu…
świeżo wyciśnięte soki, kawę, mleko i jej pochodne. Pamiętajmy, jedząc zupę też pijemy wodę. Warzywa i owoce również ją zawierają.
WARZYWA i OWOCE
Co wiemy o warzywach i owocach? Czy ich kolory są ważne? Oczywiście, że tak:
Pamiętaj w Twojej diecie ma się ich znaleźć minimum 400mg dziennie.
Proporcjonalnie to połowa talerza w każdym posiłku.
Dania z sezonowych owoców
Żółte warzywa i owoce dostarczają BETA- KAROTEN I LUTEINY. Pozytywnie wpływają na wzrok i chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia.
Czerwone wzmacniają odporność – witamina C. W pomidorach mamy likopen, który działa przeciwnowotworowo i chroni przed chorobami układu krążenia.
Antocyjany w fioletowych warzywach i owocach neutralizują wolne rodniki w organizmie, wzmacniają oczy, naczynia krwionośne i pracę serca.
Zielone warzywa i owoce zapobiegają anemii – mają foliany, witaminę C, K, B6 i żelazo – wspomagają profilaktykę nowotworową i sercowo-naczyniową.
Co kryją w sobie owoce?
Dlaczego warto jeść warzywa?
Źródła foliantów w diecie
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności?
Dowiedz się jak przechowywać warzywa by zachowały swoje wartości odżywcze:
“DOBRE TŁUSZCZE”
NIE – KONIECZNIE MIĘSO?
Istotne składniki diety
WAPŃ
WAPŃ, który jest w 99% w kościach Twojego organizmu. Kompendium wiedzy znajdziesz TUTAJ
Jest on:
- budulcem wszystkich kości (zębów także),
- wspiera pracę mięśni w tym serca
- jest niezbędny przy krzepnięciu krwi
- w układzie nerwowym przekazuje sygnały
Ile potrzebujesz dziennie wapnia? Zależy ile masz lat
- od 1- 3 roku życia 700mg/dzień,
- od 4 do 9 roku życia 1000mg/dzień,
- od 10-18 rok życia 1300mg/dzień,
- od 19-65 roku życia 1000mg/dzień,
- kobiety od 19-50 roku życia 1000mg/dzień, a po 51 roku 1200mg/dzień,
- po 65 roku życia 1200mg
ŹRÓDŁA WAPNIA
- Mleko i jego przetwory są najlepiej przyswajane dla naszego organizmu
na przykład ¾ szklanki mleka/150g jogurtu/35g żółtego sera/250g twarogu to 250 mg wapnia
- Ryby które można zjeść z ośćmi
na przykład 150g szprotek/100g sardynek to 250mg wapnia
- Zielona warzywa, warzywa strączkowe
na przykład soja, fasola, bób, dynia, biała kapusta 400g tych warzyw to 250mg wapnia
Strączki
- Woda mineralna, bogata w wapń przeczytaj na etykiecie, musi zawierać więcej niż 150 mg wapnia na litr
WITAMINA D
Witamina D, którą można „pobierać” ze słońca. Najkorzystniej od maja do września.
Fakty i mity
ŻELAZO
Żelazo, jego niedobór powoduje męczliwość, ospałość, bladość skóry.
Produkty bogate w żelazo
Większe braki wywołują anemię. Może dawać ona objawy bólu i zawrotów głowy, kołatania serca, duszności, a w skrajnych przypadkach zaburzeń świadomości.
TUTAJ znajdziesz kompletną informację na ten temat.
CYNK
Cynk wpływa na kondycję naszych włosów i paznokci, regulują pracę układu nerwowego i immunologicznego.
TUTAJ znajdziesz kompletną informację na ten temat.
MAGNEZ
MAGNEZ jego niedobór wiąże się z chorobami niedokrwiennymi serca, arytmii, insulino opornością, cukrzycą typu 2. Więcej informacji znajdziesz TUTAJ
Źródła magnezu
SÓL
Pamiętaj, dlaczego warto unikać soli: